آشنایی با مدارک ترخیص کالا از گمرک ، مراحل ترخیص را سریعتر میکند. یکی از مهمترین کارهایی که در تجارت بینالملل انجام میشود، ترخیص کالا از گمرک است. این کار باعث رونق اقتصادی کشور نیز میشود. پروسه ترخیص کالا، پیچیدگیهای خاص خود را دارد و طی مراحل، اقدامات و تشریفات خاص و قانونی انجام میشود. بنابراین لازم است اطلاعات خود را در این زمینه بهبود ببخشید یا از یک فرد حقوقی کمک بگیرید. قبل از هر گونه اقدام به ترخیص، در ابتدا باید مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک را آماده کنید.
در این مقاله از ترخیص سنتر، انواع مدارک ترخیص کالا از گمرک و اسناد مهم در این زمینه را بیان میکنیم. مدارک ارائه شده برای صاحب کالا و یا نماینده قانونی متفاوت است؛ در ادامه با مدارک مورد نیاز آشنا خواهید شد. برای ترخیص کالا از گمرک میتوانید از کارشناسان ترخیص سنتر کمک بگیرید.
مدارک موردنیاز برای ترخیص کالا از گمرک کداماند؟
مهمترین قدم برای ترخیص کالا از گمرک، آماده کردن مدارک است. اگر در ارائه این مدارک سهلانگاری کنید، ترخیص کالای شما با مشکلات جدی روبهرو میشود؛ بنابراین شناخت کامل مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک اهمیت ویژهای دارد. مدارک ترخیص کالا از گمرک در سه گروه اصلی طبقهبندی میشود. مدارک مربوط به کالا، مدارک موردنیاز صاحب کالا و مدارک لازم برای نماینده قانونی او از ۳ گروه بهشمار میآیند. مدارک مورد نیاز برای ترخیص مواد غذایی و دیگر کالاها یکسان است و فقط در مجوزها با یکدیگر تفاوت دارند.
دستهبندی | شرح |
---|---|
مدارک مربوط به کالا | اظهارنامه، کارت بازرگانی، قبض انبار، بارنامه، سیاهه خرید، پروفرما، ترخیصیه، گواهی مبدا، بیمهنامه، فهرست عدلبندی، مجوز ثبت سفارش، اطلاعات بانک و کد حواله |
مدارک مربوط به صاحب کالا | کارت بازرگانی، کارت ملی، کپی کارت بازرگانی و کارت ملی |
مدارک نماینده قانونی | اصل و کپی کارت ملی، وکالتنامه محضری، معرفینامه، کارت بازرگانی، روزنامه رسمی، جواز تاسیس، دفترچه بیمه |
سایر نکات مهم | آمادهسازی کامل مدارک باعث تسریع در ترخیص، استفاده از خدمات مشاورهای و تخصصی توصیه میشود |
لیست مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
مدارک ترخیص کالا شامل اظهارنامه، کارت بازرگانی، قبض انبار، بارنامه، سیاهه خرید، پروفرما و … است. در ادامه، تمامی مدارک برای کالا، صاحب کالا و نماینده قانونی آن هنگام ترخیص کالا از گمرک را معرفی میکنیم:
اظهارنامه
برای تکمیل مراحل ترخیص باید اظهار کالا در گمرک را انجام دهید. اظهارنامه گمرکی ، یکی از مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک بهشمار میآید. در این اظهارنامه، اطلاعات دقیق از کالا نظیر ارزش، کشور مبدا، نوع و مقدار ثبت میشود. واردکننده و یا ترخیص کار، این اظهارنامه را به همراه مدارک دیگری نظیر لیست عدلبندی، بارنامه، فاکتور تجاری و گواهی مبدا در سامانه گمرک بارگذاری میکند. یکی از نکات مهم در اظهارنامه، درج دقیق و صحیح اطلاعات است. هر گونه ایراد در این مرحله ممکن است باعث افزایش هزینه گمرکی و یا تاخیر در زمان ترخیص کالا شود. در پروسه دریافت اظهارنامه، باید کد ساتا را در برگه اظهارنامه ثبت کنید. امکان دریافت کد ساتا با مراجعه به سامانه جامع تجارت برای اعلام مبدا ارز وجود دارد.
کارت بازرگانی
از جمله مهمترین مدارک ترخیص کالا از گمرک ، کارت بازرگانی است. اتاق بازرگانی، صنایع و معادن این کارت را صادر میکنند. هنگام صدور این کارت، لازم است که به تایید وزارت صمت نیز برسد. در واقع، کارت بازرگانی به عنوان مدرک رسمی احراز هویت تجاری صاحب کالا به حساب میآید. اگر این کارت بازرگانی را ندارید، تشریفات گمرکی برای کالاهای تجاری انجام نمیشود؛ بنابراین باید هر چه سریعتر اقدام به دریافت کارت بازرگانی کنید.
قبض انبار
قبض انبار یکی دیگر از مدارک ترخیص کالا از گمرک بهشمار میآید. این قبض نشان میدهد که کالا به انبار گمرک وارد شده است. قبض انبار به صورت رسمی تأیید میکند که کالا به انبار گمرک تحویل داده میشود و وجود آن برای انجام تشریفات گمرکی مورد نیاز است. نگهداری کالا در انبار گمرک از مراحل قانونی ترخیص کالا به شمار میآید و بعد از اینکه مراحل قانونی طی شد، نوبت به ترخیص کالا میرسد. این مدرک هم برای ترخیص بار هوایی و هم ترخیص در گمرکات مختلف مورد نیاز است.
بارنامه
از دیگر مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک ، بارنامه است. بارنامه نشاندهنده حمل قانونی کالا از مبدا به مقصد است و توسط شرکت حملونقل صادر میشود. اطلاعات مهمی نظیر ارسالکننده، مشخصات کالا، هزینههای حمل و گیرنده در بارنامه وجود دارد؛ بنابراین یک سند ارزشمند مالی بهشمار میآید. بارنامه با توجه به نوع حملونقل صادر میشود. حملونقل به ۳ صورت دریایی، زمینی و هوایی امکانپذیر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله «بارنامه چیست» را بخوانید.
سیاهه خرید
فاکتور یا سیاهه خرید، یکی از مهمترین مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار میآید. این برگه نشان میدهد که کالای موردنظر از فروشنده خریداری شده است. اطلاعاتی نظیر مبلغ پرداختی و مشخصات کالا در سیاهه خرید ذکر میشود. صدور این برگه توسط فروشنده انجام میگیرد. توجه کنید که وجود تاریخ صدور بر روی سربرگ رسمی کالا الزامی است. اگر این مدرک را کنار مدارک دیگر ارائه دهید، روند ترخیص کالا از گمرک امام خمینی و دیگر گمرکها با سرعت و به آسانی انجام میشود.
پروفرما
یکی دیگر از مدارک ترخیص کالا که اهمیت زیادی دارد، پیش فاکتور یا پروفرما است. برای اطلاعات کامل از پروفرما، مقاله «پروفرما چیست» را مطالعه کنید. در این پیشفاکتور، مشخصات دقیق کالا، شرایط و قیمت خرید ذکر میشود. اولین مدرک دریافتی از فروشنده، پروفرما است. این سند باید توسط شرکت فروشنده مهر و امضا شود. لازم و ضروری است که این مدارک را در کنار سایر اسناد ارائه دهید.
ترخیصیه
ترخیصه چیست؟ سندی که توسط شرکت حمل صادر میشود و پرداخت بدهیهای مالک کالا را تایید میکند، ترخیصیه نام دارد. این سند نشان میدهد که کالا برای تشریفات گمرکی آماده شده است. در فرآیند آمادهسازی مدارک ترخیص کالا از گمرک ، ارائه این سند اهمیت زیادی دارد. میتوان این سند را به شخص حقیقی یا حقوقی منتقل کرد.
گواهی مبدا
گواهی مبدا از دیگر مدارک ترخیص کالا از گمرک به شمار میآید. گواهی مبدا نشاندهنده کشور تولید کالا است. برای اینکه فرآیند تعیین تعرفههای گمرکی و بررسی شرایط واردات انجام شود، وجود این سند ضرورت دارد. برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی و شفافیت در فرآیند تجاری، این سند ارائه میشود.
بیمهنامه
در صورتی که کالای شما تحت پوشش بیمه قرار بگیرد، بیمهنامه برای آن ارائه میشود. بیمهنامه یکی دیگر از مدارک ترخیص کالا از گمرک بهشمار میآید. در اثر این مدرک، کالا در برابر حوادث احتمالی ایمن میشود. توجه کنید که تاریخ بیمهنامه باید قبل یا همزمان با تاریخ حمل کالا تناسبسازی شود. مبلغ بیمه نیز باید با ارزش کالا برابر شود. در این صورت است که توسط گمرک مورد تایید قرار میگیرد.
فهرست عدلبندی
از دیگر مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک به فهرست عدلبندی اشاره میشود. در این فهرست عدلبندی، اطلاعات کاملی از کالاهای داخل محموله وجود دارد. جزئیاتی نظیر وزن، تعداد و حجم کالا در این سند ذکر شده و همراه با فاکتور به گمرک تحویل داده میشود. این سند باعث میشود که از مشکلات و مغایرتها جلوگیری به عمل آید و روند ترخیص کالا تسریع پیدا کند.
مجوز ثبت سفارش
مجوزی که از طریق سازمان توسعه و تجارت ایران برای ورود کالا از خارج از کشور صادر میشود، مجوز ثبت سفارش نام دارد. بعضی از مشخصات در این مجوز ثبت میشود. مواردی نظیر تاریخ پرفرم، تاریخ اعتبار، نام شرکت متقاضی، نوع قرارداد، مرز ورودی، گمرک مقصد، مبلغ کل پرونده، نوع ارز، تعرفه، نوع کالا، نوع اعتبار ارزی و سازمانهای مجوزدهنده در این برگه وجود دارد.
اطلاعات بانک کد حواله
هنگامی که کالا به کشور وارد میشود، وارد کننده باید بر اساس پیشفاکتوری که از فروشنده تحویل گرفته است، ثبت سفارش بازرگانی کند. بعد از این مرحله، برای ورود به داخل کشور اجازه داده میشود. بنابراین لازم است که واردکننده به وسیله یک بانک داخلی در بانک مرکزی بر اساس ارزش پیشفاکتور تخصیص ارز درخواست دهید. حدود ۱ ماه زمان لازم است که تخصیص ارز انجام شود. پس از انجام این فرآیند، امکان خرید توسط خریدار وجود دارد؛ بنابراین اطلاعات بانکی و کد حواله از دیگر مدارک ترخیص کالا از گمرک بهشمار میآید.
مدارک ضروری برای صاحب کالا
علاوه بر این که مدارکی برای تحویل کالا هنگام ترخیص کالا موردنیاز است، مدارک مهمی برای صاحب کالا نیز وجود دارد. برای احراز هویت، تطبیق اطلاعات با اسناد گمرکی و تایید صلاحیت فعالیت تجاری وجود این مدارک ضروری است. هر گونه ایراد و نقص در این مدارک بر روند ترخیص کالا از گمرک تاثیر میگذارد و مشکلاتی را ایجاد میکند. از جمله مهمترین مدارک لازم برای صاحب کالا عبارتند از:
- کارت بازرگانی
- کارت ملی
- کپی تمام صفحات کارت بازرگانی
- کپی کارت ملی
- مدارک موردنیاز برای نماینده قانونی صاحب کالا
اگر انجام مراحل ترخیص کالا را به شخص حقیقی با حقوقی واگذار کردهاید، مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک برای آن نیز باید ارائه شود. ارائه مدارک برای تایید هویت و ایجاد ارتباط قانونی با صاحب کالا و نماینده قانونی آن، لازم است. این مدارک عبارتند از:
- اصل و کپی کارت ملی
- اصل و کپی وکالت نامه محضری
- اصل و کپی معرفینامه برای ارائه به گمرک مربوطه
- کپی وکالت
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- ارائه روزنامه رسمی برای اشخاص حقوقی
- جواز تاسیس برای واحدهای تولیدی
- کپی دفترچه بیمه
- کپی معرفینامه
سعی کنید همه مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک را از قبل آماده کنید. همچنین دریافت مجوزهای ترخیص کالا، پروسه ترخیص را سریعتر میکند.
آمادهسازی کامل مدارک ضروری گامی مهم در ترخیص کالا
با توجه به اهمیت ویژه ترخیص کالا از گمرک و مراحل و روند پیچیده آن، شناخت کافی و دقیق از آن باعث میشود که در این راه دچار مشکل نشوید. مراحل مختلفی برای ترخیص کالایی که از خارج وارد کشور میشود، وجود دارد. یکی از مهمترین مراحل آن مدارک ترخیص کالا از گمرک است. اگر در این زمینه، تجربه کافی ندارید، ترخیص سنتر آماده کمک به شما است. ما صفر تا صد مراحل ترخیص کالا از گمرک را برای شما انجام میدهیم. در واقع، ترخیص سنتر به صورت دقیق و کامل مدارک ترخیص کالا را برای شما شرح میدهد و در آمادهسازی آن کمک بزرگی به شما میکند. با مشاوره رایگان و پشتیبانی اختصاصی خیال شما برای ترخیص یک کالا از گمرک راحت است. در صورتی که سوالی در ذهن دارید، در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول مدارک ترخیص کالا :
1-مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک چیست؟
مدارک ترخیص کالا از گمرک شامل قبض انبار، بارنامه، فاکتور فروش، پکینگ لیست، کارت بازرگانی، مجوز ثبت سفارش، مجوزهای قانونی مرتبط با نوع کالا، گواهی مبدا و اظهارنامه گمرکی است.
2-همه کالاها نیاز به مجوز ثبت سفارش دارند؟
بله، در اغلب موارد، یکی از مراحل الزامی قبل از ترخیص کالا از گمرک، ثبت سفارش است.
3-ویژگیهای فاکتور فروش چیست؟
فاکتور فروش باید باید به زبان انگلیسی یا فارسی، با درج کامل مشخصات فروشنده، خریدار، نوع کالا، تعداد، مبلغ، رسمی و شرایط پرداخت و حمل باشد.
4-داشتن کارت بازرگانی برای ترخیص کالا ضروری است؟
بله، کارت بازرگانی برای ترخیص کالاهای تجازی ضروری است، اما در موارد خاص با مجوز سازمانهای ذیربط نیازی به ارائه کارت بازرگانی نیست.
5-امکان ترخیص کالا بدون گواهی مبدا وجود دارد؟
خیر، گواهی مبدا برای احزار کشور تولیدکننده ضروری است.
6-اظهارنامه گمرکی را چه کسی تنظیم میکند؟
این اظهارنامه توسط کارگزار رسمی گمرک یا شخص صاحب کالا در سامانه EPL تنظیم و ثبت میشود.