با آگاهی از مراحل ترخیص بار هوایی ، این پروسه را آسانتر انجام دهید. ترخیص کالا هوایی از طریق فرودگاهها انجام میشود؛ گمرکات هوایی نام این مکانها است. گسترش تکنولوژیهای مربوط به حملونقل، راههای ارتباطی و اهمیت زمان باعث محبوبیت این نوع ترخیص کالا شده است. آشنایی با نحوه ترخیص بار هوایی نقش بهسزایی در تجارت شما دارد.
زمان رسیدن کالا به مقصد در این انتقال کوتاه میشود، در نتیجه کالا با کیفیت بیشتر و بهتری به دست مشتریان میرسد. در حال حاضر، گمرک فرودگاه امام خمینی یکی از بزرگترین گمرکهای هوایی کشور به شمار میآید و سالانه حدود ۹۹ هزار تن کالا در این گمرک هوایی ترخیص میشود. در این مقاله از ترخیص سنتر برای آشنایی بیشتر، توضیحاتی درباره مراحل ترخیص هوایی، بارنامه هوایی، نحوه دریافت بارنامه، مدارک لازم، مزایا و معایب آن و هزینه حملونقل هوایی ارائه میشود.
ترخیص کالا هوایی چیست؟
یکی از روشهای مختلف ترخیص کالا، ترخیص بار هوایی است. این عمل از طریق فرودگاهها انجام میپذیرد. در ترخیص کالا هوایی ، سرعت حملونقل و فرآیند ترخیص کالا از گمرک بیشتر بوده و به همین دلیل، مورد توجه افراد زیادی واقع شده است. اگر برای ترخیص کالایی به زمان کمتری نیازی دارید، بهتر است ترخیص هوایی را انتخاب کنید. در این روش، زمان ترخیص کالا از گمرک بسیار سریع است.
چه زمانی از ترخیص بار به صورت هوایی استفاده میشود؟
در بین روشهای مختلف ترخیص کالا از گمرک، ترخیص بار هوایی هزینه بیشتری دارد، بنابراین همیشه نمیتوان از این روش استفاده کرد. ترخیص کالا هوایی در شرایط خاصی صورت میگیرد. یکی از این شرایط، کیفیت بالای کالا و دیگری زمان رسیدن کالا است. اگر زمان رسیدن کالا به دست مشتری اهمیت زیادی دارد، توصیه میشود که از ترخیص بار هوایی استفاده کنید.
ترخیص هوایی چه کالاهایی انجام میشود؟
در ترخیص بار هوایی ، امکان ترخیص تمام کالاهای مجاز وجود دارد. کالاهای مجاز برای ترخیص، نیاز به دریافت مجوزهای ترخیص کالا (مجوزهای صادرات و واردات) دارد و از این طریق، امکان ترخیص هوایی فراهم میشود.
مراحل ترخیص کالا از گمرک به روش هوایی
در ترخیص بار هوایی ، مراحل مختلفی وجود دارد؛ این مراحل باید به ترتیب و طی مراحل قانونی انجام شوند. در مرحله ترخیص کالا هوایی لازم است به تهیه اظهارنامه گمرکی اقدام کنید. برای اظهار کردن کالا، دریافت قبض انبار ضروری است. اگر ترخیص به صورت هوایی انجام میشود، مرحله بعدی، دریافت بارنامه هوایی است. برای مطالعه اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله «بارنامه چیست» را بخوانید.
صاحب کالا به همراه بارنامه هوایی باید به یکی از شرکتهای حملونقل هوایی مراجعه کند تا بتواند حواله تحویل کالا را بگیرد. صاحب کالا همچنین میتواند به واسطه سایتهای هواپیمایی پیگیریهای لازم را انجام دهد.
بارنامه ترخیص هوایی کالا شامل چه مواردی است؟
برای بارگیری کالا و تخلیه آن، وجود بارنامه هوایی در ترخیص بار هوایی لازم و ضروری است. از مهمترین مواردی که در بارنامه ذکر میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشخصات محصول و فرستنده
- مقدار محصول
- ۳ رقم کد فرودگاه هدف
- مشخصات دریافت کننده محصول
- میزان مبلغ ترخیص کالا
- هزینه کرایه و حملونقل
این بارنامه، نقش مهمی در ترخیص کالا دارد و تمامی اطلاعات و جزئیات کالا را در برمیگیرد.
مراحل دریافت بارنامه هوایی
یکی از نکات مهم در خصوص بارنامه هوایی در ترخیص بار هوایی، دریافت شماره بارنامه است. کد ۳ رقمی که در سمت راست بارنامه درج میشود، فرآیند بار هوایی را تسهیل میکند و تمامی اطلاعات را در اختیار دارد. دریافت بارنامه هوایی ، مراحل مختلفی دارد که باید طی شود. این مراحل عبارتند از:
- انتخاب نماینده حمل هوایی: بارنامه هوایی توسط ایرلاین یا نماینده رسمی صادر میشود. در مرحله اول با یک فورواردر قرارداد ببندید.
- ارائه مشخصات دقیق کالا: نوع کالا، وزن و ابعاد، ارزش کالا، مبدا و مقصد حمل و اطلاعات فرستنده و گیرنده را مشخص کنید.
- رزرو پرواز: فورواردر با شرکت هواپیمایی، هماهنگیهای لازم را انجام میشود و فضای مورد نظر رزرو میشود. حال نوبتِ صدور بارنامه است.
- صدور بارنامه توسط فورواردر یا ایرلاین: فورواردر یا ایرلاین به صدور بارنامه هوایی با اطلاعات ارائه شده، میپردازد.
- دریافت نسخههای بارنامه: بارنامه معمولا در سه نسخه اصلی صادر میشود که شامل نسخه شرکت هواپیمایی، نسخه گیرنده، فرستنده و چند نسخه اضافی است.
به این ترتیب، مراحل صدور بارنامه به پایان میرسد.
مدارک لازم برای ترخیص هوایی کالا
برای ترخیص بار هوایی از گمرک، به یکسری مدارک و اسناد مهمی نیاز است. از مهمترین مدارک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اظهارنامه
- بارنامه
- بیمه کالا
- قبض انبار
- مدارک حملونقل
- پروفرما یا پیش فاکتور
- مدارک آزمایشگاه
- مدارک حملونقل
- مدارک خرید کالا و بازرسی
- مجوزهای قانونی
- کارت بازرگانی
هرگونه نقص در این موارد، باعث ایجاد اختلال در فرآیند ترخیص کالا هوایی میشود. دریافت ترخیصیه نیز برای ترخیص کالا هوایی اهمیت زیادی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله «ترخیصیه چیست» را مطالعه کنید.
هزینه حملونقل هوایی به چه عواملی بستگی دارد؟
عوامل مختلفی وجود دارند که بر هزینه حملونقل هوایی و ترخیص بار هوایی تاثیر میگذارند. عوامل مهم تاثیرگذار شامل وزن و ابعاد، نوع کالا و فاصله انتقال هستند.
نوع کالا
در کشورهای مختلف، هزینه ترخیص بار هوایی متفاوت است. نوع کالا، یکی از موارد مهم و تاثیرگذار بهشمار میآید. کالایی که در برابر ضربه حساس است، بدون شک به مراقبت ویژهای نیاز دارد. همچنین ترخیص مواد غذایی از گمرک نیز نیاز به مراقبت و تسریع فرآیند ترخیص دارد همین امر باعث افزایش هزینه ترخیص آن میشود.
وزن و ابعاد کالا
یکی از مهمترین عاملهای تاثیرگذار بر هزینه ترخیص بار هوایی ، وزن و ابعاد کالا است. کالاهای با وزن بیشتر، هزینه کارگو بیشتری نیز دارند. همچنین با افزایش ابعاد کالا، هزینه ترخیص کالا از گمرک نیز افزایش پیدا میکند.
فاصله انتقال کالا
یکی دیگر از موارد مهم در هزینه ترخیص بار هوایی ، فاصله از مبدا تا مقصد است. توجه کنید که فاصله زمینی و هوایی تفاوتهایی با هم دارند. در صورت زیاد بودن مسیر هوایی و توقف در ایستگاههای متعد، هزینه آن نیز بیشتر میشود.
تفاوت فریتبار و کارگو
فریتبار بهعنوان بار خصوصی مسافر شناخته میشود و ماهیت تجاری ندارد. انتقال فریتبار از گمرک فرودگاه و با هزینه کمتری ارسال میشود. در حالت کلی، هزینه حملونقل هوایی نسبت به زمینی و دریایی بیشتر است و ارزش این هزینه را دارد.
توجه کنید که صدور بارنامه هوایی برای ترخیص بار هوایی الزامی است. در مقابل، کارگو بهعنوان بار تجاری شناخته میشود که برای حمل آن از هواپیماهای مخصوص استفاده میکنند. ارسال کالاها توسط تجار بینالمللی به وسیله شرکت هواپیمایی انجام میشود. به این محمولهها، کارگو میگویند. فریتبار ماهیت تجاری ندارد. برای جلوگیری از اضافه بار، حمل آن به صورت فریت انجام میشود.
مزایا و معایب ترخیص بار هوایی
مزایا و معایبی در ترخیص بار هوایی وجود دارد. از مزایای ترخیص کالا هوایی به امنیت بالا و سرعت بیشتر اشاره میشود. کالاها در بهترین کیفیت و کمترین زمان ممکن به دست افراد میرسد. تعرفه گمرکی بالا از معایب ترخیص بار هوایی به شمار میآید؛ این هزینه نسبت به نوع و وزن کالا متغیر است.
اطلاع از قوانین ترخیص هوایی راهکار تسریع فرآیند ترخیص
با توجه به مزایایی که در ترخیص بار هوایی وجود دارد، این نوع ترخیص در بین افراد و تجار مختلف، محبوبیت زیادی را کسب کرده است. مزایای زیاد این نوع ترخیص، هزینه بالای آن را قابل قبول میکند. نکتهای که در این مورد اهمیت دارد، اطلاع از قوانین مربوط به ترخیص کالا هوایی است. در این باره، باید اطلاعات بیشتری را کسب کرده یا تمام مراحل آن را به یک شرکت معتبر و حرفهای واگذار کنید. ترخیص سنتر یکی از شرکتهای معتبر در این زمینه است که در فرآیند ترخیص کالا هوایی به شما کمک میکند. صفر تا صد ترخیص بار هوایی و تمام مراحل آن توسط متخصصان ترخیص سنتر انجام میشود. به راحتی و در کمترین زمان ممکن میتوانید کالای خود را ترخیص کنید. در صورتی که سوالی دارید، در بخش دیدگاهها برایمان بنویسید.
سوالات متداول در مورد ترخیص بار هوایی
ترخیص بار هوایی چقدر زمانبر است؟
زمان ترخیص بار هوایی به نوع کالا، مدارک ارائه شده و شلوغی گمرک بستگی دارد و بین 1 تا 5 روز کاری زمان میبرد.
مدارک مورد نیاز برای ترخیص بار هوایی چیست؟
مدارک مورد نیاز شامل بارنامه، پکینگ لیست، فاکتور خرید، کارت بازرگانی و قبض انبار است. بسته به نوع کالا، ممکن است به مدارک بیشتری نیاز باشد.
بدون کارت بازرگانی میتوان بار هوایی ترخیص کرد؟بدون کارت بازرگانی میتوان بار هوایی ترخیص کرد؟
خیر، در اغلب مواقع، کارت بازرگانی ضروری است. در شرایط استثنایی، بارهای شخصی یا نمونههای غیرتجاری بدون کارت بازرگانی هم ترخیص میشوند.
هزینه ترخیص بار هوایی چقدر است؟
هزینه ترخیص بسته به نوع کالا و وزن بار، متغیر است. این هزینه، عوارض گمرکی، ارزش افزوده، هزینه انبارداری، و دستمزد ترخیصکار را شامل میشود.خیر، در اغلب مواقع، کارت بازرگانی ضروری است. در شرایط استثنایی، بارهای شخصی یا نمونههای غیرتجاری بدون کارت بازرگانی هم ترخیص میشوند.
تفاوت ترخیص بار هوایی و دریایی چیست؟
ترخیص بار هوایی، سریعتر از ترخیص بار دریایی انجام میشود اما هزینه زیادی هم دارد.