ترخیص سنتر

ارزش گمرکی کالا چگونه محاسبه میشود؟ سامانه tsc چیست ؟

ارزش گمرکی کالا چگونه محاسبه میشود؟ سامانه tsc چیست ؟
فهرست مطالب

اصطلاح ارزش گمرکی کالا برای دسته‌بندی و تعیین تعرفه‌های گمرکی کالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در هنگام محاسبه ارزش گمرکی کالای ورودی ، قیمت واقعی کالا در کشور مبدا، هزینه بیمه، هزینه حمل و نقل و دیگر هزینه‌های مرتبط تعیین خواهد شد. روش‌های مختلفی برای تعیین ارزش گمرکی کالا وجود دارد. هدف از تعیین ارزش گمرکی کالا صادراتی و وارداتی با یکدیگر متفاوت است. ارزش گذاری گمرکی کالاهای وارداتی، تاثیر مستقیمی بر هزینه دقیق حقوق ورودی و عوارض گمرکی دارد.

همچنین به عنوان معیاری برای محاسبه تعهدات ارزی وارد کننده شناخته می‌شود. از اهداف تعیین ارز گمرکی کالا صادراتی می‌توان به دریافت تسهیلات بانکی مورد نیاز اشاره کرد. در این مقاله از ترخیص سنتر قصد داریم شما را با تعریف ارزش گمرکی کالا، کاربرد سامانه tsc، نحوه محاسبه ارزش گمرکی کالا و نحوه استعلام ارزش گمرک کالا آشنا کنیم. در صورتی که تجربه‌ای در حوزه ترخیص کالا ندارید، می‌توانید از کارشناسان مجرب ترخیص سنتر کمک بگیرید؛ آماده ارائه مشاوره به شما هستیم.

ارزش گمرکی چیست؟

‌ برای دسته‌بندی و تعیین تعرفه‌های گمرکی کالاها از سیستمی به عنوان ارزش گمرکی کالا (TSC) استفاده می‌شود. ارزش گمرکی کالا، همه هزینه‌های کالای وارداتی یا صادراتی برای رفتن به مبدا مورد نظر را مشخص می‌کند. این هزینه‌ها شامل هزینه خرید کالا، حمل و نقل، بیمه، بسته‌بندی و سایر هزینه‌های جانبی است. گمرک با تعیین ارزش گمرکی کالای ورودی می‌خواهد نرخ مالیات و حقوق گمرکی شما را مشخص کند.

TSC مخفف Tariff specification code است که به عنوان مبنای محاسبه حقوق گمرکی کاربرد دارد. ارزش گمرکی کالا در سیستم‌های گمرکی از طریق کدهایTSC  ثبت می‌شود. TSC در واقع سامانه‌ای است که برای هر نوع کالا، کدهای مشخصی را تعریف می‌کند که این کدها جزئیاتی مانند تعرفه‌ گمرکی ، الزامات وارداتی و صادراتی مربوط به کالا و نرخ‌های مالیاتی را مشخص می‌کنند.

این کد به مراجع رسمی و گمرک، امکان دسته‌بندی درست کالاها را فراهم می‌کند و باعث می‌شود که ارزش‌گذاری دقیقی برای هر کالا انجام شود. این کد باعث استعلام آسان‌تر و کارآمدتر ارزش گمرکی کالای ورودی شده است.

کاربرد سامانه TSC

یکی از ابزارهای کلیدی گمرک جمهوری اسلامی ایران برای تعیین ارزش واقعی کالاهای وارداتی و صادراتی و کنترل آن‌ها، سامانه تعیین ارزش کالا یا همان سامانه TSC است. از مهم‌ترین کاربردهای سامانه TSC می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استانداردسازی ارزش کالا

هر یک از کالاهای وارداتی بر اساس قیمت واقعی خودش، یک ارزش گمرکی مشخص دارد. سامانه TSC به تعیین این ارزش بر اساس اطلاعات وارد شده در سیستم گمرکی می‌پردازد؛ به این ترتیب از تخلفات احتمالی جلوگیری خواهد شد.

تعیین دقیق تعرفه گمرکی

با ثبت مشخصات فنی دقیق کالا در سامانه TSC، گمرک، نرخ تعرفه گمرکی را برای آن کالا مشخص خواهد کرد. مشخصات فنی دقیق کالا شامل نوع، برند، مدل، کشور سازنده و دیگر اطلاعات مختلف است.‌

جلوگیری از اختلاف در ارزش گذاری

با وارد کردن اطلاعات کالا در سامانه TSC ، صاحب کالا نمی‌تواند کم اظهاری داشته باشد؛ به این ترتیب، کالاهایی که ارزش‌های واقعی آن‌ها ثبت نشده است و دستکاری شده‌اند، ترخیص نمی‌شوند.

سرعت در رسیدگی به پرونده‌های ترخیص

ثبت اطلاعات کالاهای وارداتی و صادراتی در سامانه TSC باعث می‌شود که زمان بررسی کارشناسان در مراحل ترخیص کالا از گمرک بسیار کوتاه‌تر و آسان‌تر شود. در این سامانه، اطلاعاتی نظیر کد تعرفه گمرکی، مشخصات فنی کالا، کشور سازنده، برند و مدل، نحوه بسته‌بندی و ارزش پایه کالا به دلار یا یورو ثبت می‌شود‌.

کد TSC  یک کد ۸ رقمی است که چهار رقم اول آن از سوی سازمان جهانی گمرک به صورت ثابت تعیین می‌شود و تعیین‌کننده گروه اصلی کالای وارداتی است. چهار رقم دوم این کد برای هر کشور به صورت مستقل تعریف می‌شود.

مفهوم CIF در تعیین ارزش گمرکی چیست؟

cif چیست ؟ CIF  مخفف (COST INSURANCE FREIGHT) است که مجموعه هزینه‌های کالا بیمه حمل و نقل را در برمی‌گیرد. در واقع، از طریق جمع کردن هزینه کالا، بیمه و حمل و نقل، ارزشCIF  به دست می‌آید که به عنوان معیار اصلی برای تعیین ارزش کالا و محاسبه هزینه‌های مرتبط در نظر گرفته می‌شود. نحوه محاسبه ارزش CIF با توجه به قوانین و مقررات هر کشور متفاوت است.

سامانه cif تعیین کننده ارزش گمرکی کالا
CIF معیار اصلی برای تعیین ارزش کالا است

هدف از تعیین ارزش گمرکی کالا صادراتی

تعیین ارزش گمرکی کالا صادراتی با اهداف گوناگونی انجام می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشخص کردن میزان عوارض و مالیات برای صادرات کالا
  • بررسی ارزش کالا در هنگام دریافت یارانه برای صادرات
  • برای اخذ تسهیلات بانکی
  • دریافت جوایز صادراتی مختلف بسته و ارزش محموله صادراتی
  • مشخص شدن میزان صادرات در برابر میزان واردات کالا در کشور
  • مشخص شدن صادرات در برابر تعهد ارزی به میزان ارزش کالای صادراتی
  • تعیین آمار رسمی تجارت خارجی
  • محاسبه مالیات و عوارض صادراتی
  • رعایت الزامات بین‌المللی
  • کنترل قیمت‌گذاری و جلوگیری از خروج سرمایه
  • بررسی صحت اظهارنامه‌های صادراتی

فرایند تعیین ارزش گمرکی در سامانه tsc ثبت می‌شود تا ارزش‌گذاری به صورت عادلانه و با دقت انجام شود.

هدف از تعیین ارزش گمرکی کالا وارداتی

تعیین ارز گمرکی در کالاهای وارداتی نیز اهداف گوناگونی دارد. در ادامه به چند مورد از اهداف تعیین ارزش گمرکی کالا وارداتی اشاره می‌کنیم:

  • محاسبه دقیق حقوق ورودی‌ها و مالیات‌ها
  • جلوگیری از قاچاق و کم‌اظهاری
  • حمایت از تولید داخلی
  • استانداردسازی و انطباق با قوانین بین‌المللی
  • تهیه آمار دقیق تجاری
  • دست یافتن به معیار اصلی قیمت‌گذاری کالا در بازار خارجی و داخلی
  • برآورده کردن تعهدات ارزی صاحب کالا با ارزش بار وارداتی
  • برای ارائه به بانک برای دریافت تسهیلات ارزی

در حالت کلی با تعیین ارزش گمرکی کالاهای وارداتی، در فرآیند واردات و محاسبه صحیح حقوق گمرکی، شفافیت و عدالت ایجاد می‎شود و از گران‌فروشی و مفاسد اقتصادی جلوگیری خواهد شد.

استعلام ارزش گمرکی کالا

برای استعلام ارزش گمرکی کالا باید به سامانه CIF  مراجعه کنید. در این سامانه، ارزش کالاهای صادراتی و وارداتی مشخص می‌شود.‌ امکان مشاهده اطلاعات بیش از ۷۰ هزار کالا در این سامانه وجود دارد. برای جستجو در سامانه TCS کافیست کد تعرفه یا بخشی از اطلاعات مرتبط با کالا مثل نام و برند کالا را جستجو کنید.

کار کردن با این سامانه بسیار راحت و سریع است و در عرض چند ثانیه می‌توانید ارزش گمرکی کالا را استعلام کنید. یکسان‌سازی ارزش کالاها برای جلوگیری از اظهار کردن کالا در گمرک به صورت اشتباه و رعایت عدالت مالیاتی از جمله مزایایی راه‌اندازی این سامانه به شمار می‌آید. در مقاله نحوه اظهار کالا به گمرک در مورد این پروسه بیشتر بخوانید.

مهمترین فاکتورها در تعیین ارزش گمرکی کالا

عوامل مختلفی در تعیین ارزش گمرکی کالا نقش دارند. با شناسایی فاکتورهای مهم در تعیین ارزش‌گذاری گمرکی کالا راحت‌تر می‌توان ارزش گمرکی کالا را تعیین کرد. این عوامل عبارتند از:

  • نوع و قیمت کالا: هر یک از کالاهای وارداتی، تعرفه خاصی دارند. مالیات و عوارض گمرکی هر کالا با توجه به قیمت اصلی آن محاسبه می‌شود.
  • کشور سازنده کالا: کشور سازنده کالا از دیگر فاکتورهای مهم در تعیین ارزش گمرکی کالای ورودی به شمار می‌آید. هزینه کالاهای تولید شده در بعضی از کشورها بیشتر است. هر چقدر ارزش کشور سازنده کالا بالاتر باشد، مبلغ گمرکی آن نیز بیشتر خواهد بود.
  • وسیله حمل و نقل: انتخاب روش حمل و نقل کالا به کشور نیز در تعیین ارزش گمرکی کالا تاثیر بسیار زیادی دارد.‌ به عنوان مثال، هزینه گمرکی کالا با هواپیما بیشتر است. ‌
  • بیمه: مبلغ بیمه یکی از عوامل مهم در تعیین ارزش گمرکی کالای ورودی است. همه کالاها به بیمه نیاز دارند و مبلغ آن نیز تاثیرگذار خواهد بود.

با شناسایی این فاکتورها به آسانی می‌توانید ارزش گمرکی کالای ورودی را تعیین کنید. قبل از تعیین ارزش گمرکی کالا بهتر است با مدارک ترخیص کالا از گمرک آشنا شوید. در صورتی که مدارک ترخیص کالا از جانب شما کامل نباشد، پروسه ترخیص به مشکل برمی‌خورد.

نحوه محاسبه ارزش گمرکی کالا

نحوه محاسبه ارزش گمرکی کالای ورودی بسیار ساده است و یک الگوریتم مشخص دارد. با استفاده از این الگوریتم می‌توانید برای هر کالا، هزینه گمرکی مشخص کنید. سعی کنید قبل از خرید هر کالا، ارزش گمرکی آن را مشخص کنید تا بدانید کالای مورد نظر ارزش خرید دارد یا خیر. هر چقدر تعرفه گمرکی کمتر باشد، سود نهایی شما بیشتر خواهد شد.

ارزش گمرکی کالا با معادله  CV=(C+I+F)+Dمحاسبه می‌شود. در ادامه، هر یک از مفاهیم این معادله را توضیح می‌دهیم:

  • CV: CV همان ارزش گمرکی کالا است.
  • C: ارزش خرید کالا، معادل با قیمت نهایی کالا در مبدا است. تخفیف‌های تجاری و هزینه‌های مرتبط با حقوق گمرکی و عوارض وارداتی از این مبلغ کسر می‌شود.
  • I: همان بیمه پرداختی است. این مبلغ برای پوشش خطرات احتمالی در طول حمل و نقل کالا در نظر گرفته می‌شود.
  • F: کرایه حمل و باربری است. (مبلغی که به عنوان جابجایی کالا از مبدا تا مقصد صرف می‌شود.)
  • D: سایر هزینه‌های واردات، هزینه‌های مربوط به گمرک، هزینه‌های بانکی و هزینه ثبت سفارش در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

حال می‌خواهیم یک مثال ساده بزنیم تا شما راحت‌تر بتوانید نحوه محاسبه ارزش گمرکی کالای ورودی را یاد بگیرید.

برای محاسبه CV یک دستگاه تلفن همراه به اطلاعاتی همچون قیمت خرید، حق بیمه، کرایه حمل و باربری و سایر هزینه‌های واردات نیاز دارید. در صورتی که قیمت خرید یک دستگاه تلفن همراه ۱۲۰۰ دلار باشد و حق بیمه آن را ۱۰۰ دلار در نظر بگیریم، کرایه حمل و باربری و سایر هزینه‌های واردات به ترتیب ۲۰۰ و ۳۰۰ دلار باشد. ارزش گمرکی به صورت زیر محاسبه می‌شود:

دلار CV= (1200+100+200)+300=1800

از آنجایی که نرخ دلار، نوسان‌های زیادی دارد، باید به صورت روزانه به بررسی نرخ و محاسبه ارزش گمرکی ریالی بپردازید.

محاسبه ارزش گمرکی کالا

نکات سرچ بهتر کالا در سامانه TSC

حال می‌خواهیم نکات بسیار ساده را به شما مطرح کنیم تا بتوانید جستجوی بهتر و دقیق‌تری در سامانه TCS را داشته باشید. این نکات عبارتند از:

  • در صورتی که قصد جستجوی چند کلمه به صورت همزمان را دارید، بین کلمه‌ها فاصله درج کنید یا خط تیره بگذارید.
  • در صورتی که می‌خواهید عبارات خاصی را در این سامانه جستجو کنید، از علامت «» کمک بگیرید.
  • برای جستجوی کالاهای مشابه می‌توانید از علامت ~ استفاده کنید. قبل از درج اسم کالا، این علامت را بگذارید.

در هنگام جستجوی کالا در سامانه TCS بهتر است اسم دقیق کالا را وارد کنید یا از عنوان معادل بین المللی آن مثل انگلیسی استفاده کنید. در هنگام جستجو نباید اشتباه تایپی داشته باشید، زیرا ‌این سامانه به اشتباه تایپی حساس است و نتیجه را به صورت صحیح نشان نمی‌دهد.

در صورتی که نوع کالا، کشور سازنده یا مشخصات خاص مثل جنس را می‌دانید از فیلترهای پیشرفته سامانه TCS کمک بگیرید تا نتایج به صورت دقیق‌تر برای شما نمایش داده شود.‌ با رعایت این نکات ساده، مراحل جستجو آسان‌تر خواهد شد.

دریافت مشاوره برای تعیین ارزش گمرکی کالا

در صورتی که تجربه کافی در مورد ترخیص و اظهار کردن کالا ندارید و نمی‌توانید ارزش گمرکی کالا را به صورت دقیق محاسبه کنید، نگران نباشید. تیم متخصص ترخیص سنتر برای ارائه مشاوره ثبت سفارش کالا در کنار شما است؛ راهکارها و آموزش‌های لازم در جهت تعیین ارزش گمرکی کالا را ارائه می‌دهیم. ترخیص کالا با دریافت مشاوره از تیم متخصص ترخیص سنتر، بسیار آسان‌تر و سریع‌تر خواهد شد. این پروسه را با خیال راحت به تیم ما که دارای چندین سال سابقه درخشان در این زمینه هستیم، بسپارید. اگر سوالی در مورد تعیین ارزش گمرکی کالای ورودی دارید، در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید؛ پاسخگوی شما هستیم.

ارزش گمرکی کالا چگونه محاسبه میشود؟ سامانه tsc چیست ؟

سوالات متداول

نحوه محاسبه ارزش گمرکی کالا چگونه است؟

ارزش گمرکی با توجه به قیمت خرید کالا، هزینه‌های حمل، بیمه و سایر هزینه‌های جانبی محاسبه می‎شود.

ارزش گمرکی، مبنایی برای محاسبه مالیات‌ها، حقوق گمرکی و سایر عوارض دولتی است و تاثیر مهمی روی هزینه‌های نهایی صادرات و واردات دارد.

  • فاکتور خرید (Invoice)
  • قرارداد حمل
  • بیمه‌نامه
  • گواهی مبدا
  • بارنامه
  • سایر اسناد تجاری

تخفیف‌های تجاری، هدیه بودن کالا، یا اختلاف در اظهارنامه  در ارزش گمرکی کالا تغییراتی ایجاد می‌کنند.

بله، معمولا مالیات‌ها و تعرفه‌های گمرکی بر اساس ارزش گمرکی کالا محاسبه می‌شود.

بله، معمولا مالیات‌ها و تعرفه‌های گمرکی بر اساس ارزش گمرکی کالا محاسبه می‌شود.

تصویر تیم تحریریه ترخیص سنتر
تیم تحریریه ترخیص سنتر

ترخیص سنتر در زمینه ترخیص کالا از گمرک فعالیت می‌کند و با تسلط بر قوانین گمرکی، تعرفه‌های وارداتی و رویه‌های اجرایی، فرآیند ترخیص را برای مشتریان خود سریع، شفاف و بی‌دردسر انجام می‌دهد. ما معتقدیم که ترخیص کالا نباید مانعی برای کسب‌وکارها باشد، به همین دلیل با دقت در مدارک، پیگیری مستمر و شناخت مسیرهای اداری، روند کار را بهینه کرده‌ایم. هدف ما این است که مشتریانمان بدون دغدغه‌های اضافی، کالای خود را در کمترین زمان و با حداقل هزینه دریافت کنند. اگر به دنبال یک تیم متخصص و با تجربه برای ترخیص کالاهای خود هستید، ترخیص سنتر همراه شماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *