برای دریافت مجوز ترخیص کالا ، باید طبق قوانین تعیین شده توسط اداره گمرک کشور عمل کنید. به صورت کلی، ۱۰ نوع مجوز ترخیص کالا وجود دارد که بر اساس نوع و ارزش کالا مشخص میشود. برای ورود یا خروج تمامی اقلام از یک کشور، نیاز به اخذ مجوز ترخیص کالا وجود دارد. شاید برای خیلی از افراد، شرایط اخذ مجوز ترخیص کالا ، پروسه سخت و پیچیدهای به نظر برسد. اگر شما هم چنین احساسی دارید، این مراحل را به ترخیص سنتر بسپارید. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مجوزهای ترخیص کالا آشنا کنیم. در انتهای مقاله میتوانید سوالهای خود را رابطه با شرایط اخذ مجوز ترخیص کالا را با ما در میان بگذارید.
مجوزهای ترخیص کالا از گمرک
بهتر است قبل از ثبت سفارش واردات کالا از مجوزهای مورد نیاز مربوطه باخبر شوید. در حالت کلی، همه کالاهایی که وارد کشور میشوند، باید تعداد مشخصی مجوز دریافت کنند. قابل ذکر است که با توجه به نوع و ارزش کالا، نوع مجوزهای ترخیص کالا مشخص میشود.
مجوزهای ترخیص کالا از گمرک عبارتند از:
- استاندارد
- وزارت راه
- بهداشت
- ارشاد
- مخابرات
- جهاد کشاورزی
- میراث فرهنگی
- کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
- قرنطینه
- سازمان انرژی اتمی
هر یک از مجوزهای ذکر شده را باید از سازمانهای مربوطه دریافت کنید و به اداره گمرک کشور تحویل دهید. در ادامه، توضیحاتی در مورد هر یک از انواع مجوزهای ترخیص کالا ارائه میدهیم:
مجوز استاندارد
یکی از مهمترین مجوزها برای ترخیص کالا، مجوز استاندارد است. برای اکثر کالاهای وارداتی یا صادراتی، باید مجوز استاندارد دریافت شود. این مجوز به تایید آزمایشگاههای معتبر نیاز دارد. در ابتدا، محصول برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود و در صورتی که با استانداردهای روز جهانی تطابق داشت، مجوز صادر خواهد شد.
سوال پیش میآید که چه کالاهایی نیازی به مجوز استاندارد ندارند؟ در صورتی که ارزش مالی کالاها زیر ۳۰۰۰ دلار باشد، نیازی به دریافت این مجوز وجود ندارد. برای تشخیص این موضوع به سایت سازمان استاندارد ایران مراجعه کنید. در این سایت مشخص میشود که کالای شما نیاز به مجوز استاندارد دارد یا خیر.
مجوز وزارت راه
مجوز وزارت راه برای ترخیص کالاهایی ضروری است که حمل آنها توسط شرکتهای حمل و نقل غیر ایرانی انجام شده باشد. بدون دریافت این مجوز، محموله وارداتی شما در انبارهای گمرک باقی خواهد ماند. در بعضی از مواقع، دریافت این مجوز برای کالاهایی که با کشتی ایرانی حمل میشوند نیز لازم است؛ در صورتی که کشتی ایرانی در بین راه مجبور به تغییر هویت و پرچم شود، نیاز به دریافت این مجوز وجود دارد. برای دریافت مجوز وزارت راه باید وارد سایت رسمی این وزارتخانه شوید.
مجوز وزارت بهداشت
مجوز بهداشت نیز از جمله مجوزهای ضروری برای ترخیص کالا از گمرک است. همه کالاهای حوزه سلامت، آرایشی و بهداشتی باید این مجوز را دریافت کنند. برای دریافت مجوز وزارت بهداشت، نیاز به ارائه مدارک و اسناد مربوط به محصول وجود دارد. وزارت بهداشت در ابتدا سلامت و کیفیت کالاها را بررسی میکند و پس از کسب اطمینان، مجوز صادر میکند. لوازم آرایشی و بهداشتی که از طریق کشورهای مختلف وارد ایران میشوند، پیش از دریافت این مجوز، امکان خروج از گمرک را نخواهند داشت.
مجوز فرهنگ و ارشاد
اخذ مجوز ترخیص کالا از وزارت ارشاد برای واردات اقلام رسانهای، تجهیزات چاپ و تکثیر، فرهنگی و سینمایی، بازیهای رایانهای، دایره المعارف، کاتالوگهای مجازی، تابلو نقاشی و تابلو فرش ضروری است. در بیشتر مواقع، ماشین آلات آکبند به این مجوز نیاز ندارند، اما ماشین آلاتی که به صورت دست دوم خریداری شدهاند، باید مجوز فرهنگ و ارشاد را دریافت کنند. برای اقدام به دریافت این مجوز و کسب اطلاعات بیشتر به سایت وزارت ارشاد جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید.
مجوز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
در لیست مجوز ترخیص کالا ، مجوز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز جای دارد. بعضی از کالاها برای ترخیص شدن از اداره گمرک به مجوز وزارت ارتباطات و فناوری ارتباطات نیاز دارند. قابل ذکر است که برای کالاهایی که در این دسته قرار میگیرند، دریافت مجوز از اداره استاندارد اجباری نیست.
از کالاهایی که به این مجوز نیاز دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تلفنهای باسیم و بیسیم
- گوشیهای همراه
- تلفنهای تصویری
- تلفنهای ثابت رومیزی
- دستگاههای قطع و وصل یا تغییر ارتباط
- مودم
- کارت شبکه
- پیجر
- دربازکن غیر تصویری
- موقعیت یاب
- رادیو پخشهای جیبی
- دستگاههای گیرنده و فرستنده
در صورتی که به واردات کالاهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات علاقهمند هستید یا قصد دارید درباره فرآیند ترخیص کالاهای مشابه اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد میکنیم مقاله ترخیص قطعات الکترونیک از گمرک را مطالعه کنید. این مقاله به بررسی دقیق مراحل، الزامات و نکات مهم برای ترخیص قطعات الکترونیکی میپردازد و میتواند پاسخگوی نیازهای شما باشد.
برای مثال، اگر قصد ترخیص لپتاپ از گمرک را دارید، بررسی کنید که آیا لپتاپ شما به این مجوز نیاز دارد یا خیر. دریافت این مجوز برای کالاهای فناوری اطلاعات، مثل لپتاپها، میتواند یکی از چالشهای اصلی باشد. اما با داشتن اطلاعات کافی و مشاوره تخصصی، این فرآیند را میتوانید سادهتر کنید.
در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر دارید یا به دنبال تسهیل فرآیند ترخیص لپتاپ یا سایر کالاهای فناوری هستید، کارشناسان ما آماده ارائه مشاوره و کمک به شما هستند.
مجوز جهاد کشاورزی
همه محصولات و فرآوردههای کشاورزی، برای ترخیص از اداره گمرک باید از سازمان جهاد کشاورزی مجوز بگیرند. بعضی از این کالاها شامل کود، گیاهان دارویی، دام، اسب، گاو، شتر و محصولات مرتعی است.
مجوز میراث فرهنگی
افرادی که به واردات یا صادرات آثار فرهنگی موجود در کشور میپردازند، باید از میراث فرهنگی مجوز دریافت کنند.
از کالاهایی که نیاز به مجوز میراث فرهنگی دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- محصولات دستساز
- مبلهای صنایع دستی
- خراطی و معرق کاری
- لباسهای محلی
- ترمه
- گلیم ابریشم
- تابلو معرق کاری شده
- صنایع دستی طلاکوب
- جاجیم
- صنایع میناکاری شده
- صنایع دستی قلمزنی
همه این کالاها جزو میراث فرهنگی کشور محسوب میشوند و برای واردات و یا صادرات باید مجوز لازم از سازمان مربوطه را داشته باشند.
مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از دیگر مجوزهای ضروری برای ترخیص بعضی از کالاها است. این کالاها عبارتند از :
- سهچرخه
- ماشینهای بازی
- روروئک
- اسباب بازی
- کالسکه
- بازیهای فکری
- بازیهای کامپیوتری
افرادی که به واردات کالاهای ذکر شده میپردازند، باید از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مجوز رسمی برای ترخیص دریافت کنند. در غیر این صورت، کالا وارد کشور نخواهد شد و در اداره گمرک باقی میماند.
مجوز قرنطینه
در لیست مجوز ترخیص کالا ، مجوز قرنطینه نیز وجود دارد. دریافت این مجوز موقع واردات کالاهای حیوانی، نباتی و کشاورزی ضروری است. مثلا افرادی که به واردات بذرهای کشاورزی، انواع دانههای گیاهی و محصولات دامی میپردازند، باید مجوز قرنطینه را از سازمان دامپزشکی کشور ایران دریافت کنند.
محصولاتی نیاز به دریافت این مجوز ندارند که ریسک خطر و آلودگی کمتری داشته باشند. در صورتی که بازرسان گمرک، محصولات شما را بررسی کنند و آلودگی تشخیص دهند، امکان ورود این محصولات به کشور وجود ندارد.
سازمان انرژی اتمی
طبق قوانین گمرکی برای واردات کالاهای پرتوزا و ساطع کننده تشعشعات باید از سازمان انرژی اتمی، مجوز دریافت شود. از جمله محصولاتی که به این نوع مجوز نیاز دارند، عبارتند از:
- کالاهایی مانند ضایعات، چدن، شمش، مس، نیکل، آلومینیوم، روی و قلع
- دستگاههای گیرنده و فرستنده تلفن همراه
- انواع بیسیمها
- لامپهای ماورای بنفش
- لیزرهای پزشکی و دندانپزشکی
- دستگاههای رادیوگرافی
- کیتهای آزمایشگاهی
- ماشینهای جوشکاری لیزری
- ماشینهای مجهز به لیزر
همه این کالاها برای ترخیص به مجوز سازمان اتمی کشور نیاز دارند؛ در غیر این صورت، ترخیص نمیشوند.
سایر مجوزهای لازم جهت ترخیص کالاها از گمرک
علاوه بر مجوزهای اصلی که برای ترخیص کالاها نیاز است، مجوزهای دیگری هم وجود دارد که بر اساس نوع کالا باید اقدام به دریافت آنها کنیم.
سایر مجوزهای ترخیص کالا عبارتند از:
- نفت
- محیط زیست
- بانک مرکزی
- نظارت بر دخانیات
- مجوز وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
- وزارت امور خارجه
- مجوز دامپزشکی
- اقتصاد و دارایی
در واقع هر کالایی که وارد کشور میشود، باید مجوزهای ضروری از سازمان ذیربط را دریافت کند. اگر در این زمینه به مشاوره و راهنمایی بیشتر نیاز دارید و با شرایط اخذ مجوز ترخیص کالا آشنا نیستید، از ترخیص سنتر کمک بگیرید.
مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
برای ترخیص کالا از گمرک، ارائه یک سری مدارک ضروری است. نوع کالا و کشور مبدا در مدارک مورد نیاز ممکن است تغییراتی ایجاد کند. از جمله مدارک ضروری برای ترخیص کالا عبارتند از:
- فاکتور تجاری
- مجوزهای واردات و صادرات
- اظهارنامه
- ارزش گمرکی
- اسناد حمل و نقل
- بیمه حمل و نقل
- لیست کالاها
در ادامه، مهمترین مدارک برای ترخیص کالا از گمرک را توضیخ میدهیم:
ارائه مجوزهای دریافتی برای صادرات و واردات کالا
برای وارد و یا صادر کردن هر محصولی به مجوز مربوطه نیاز وجود دارد. کالاهایی که دریافت مجوز برای واردات آنها ضروری است، عبارتند از:
- داروها
- خوراکیها
- حیوانات
- گیاهان
- مواد شیمیایی
- انواع سلاح گرم
- منسوجات
در صورتی که برای کالاهای ذکر شده، مجوز دریافت نشود، اجازه ترخیص کالا از اداره گمرک صادر نخواهد شد.
اسناد مربوط به حمل و نقل؛ بارنامهها
ارائه اسناد مربوط به حمل و نقل نیز ضروری است. این اسناد با توجه به روش و نوع حمل و نقل صادر میشود. بارنامهها از جمله مهمترین اسناد مربوط به حمل و نقل هستند. بارنامه (بارنامه چیست؟)در واقع سندی است که صدور آن توسط شرکت حمل و نقل انجام میشود. داشتن بارنامه، مهر تاییدی به بارگیری محموله در هواپیما، قطار و کشتی است. در واقع بعد از اخذ بارنامه میتوانید اطمینان حاصل کنید که محموله شما در وسیله نقلیه مورد نظر بارگیری شده است و به سمت مقصد حرکت میکند.
ارائه فاکتور تجاری
یکی از مدارک مهم و پراهمیت در ترخیص کالا از گمرک، فاکتور تجاری نام دارد. این فاکتور نشان دهنده معامله قطعی بین فروشنده و خریدار است. ارزش واقعی کالا در فاکتور تجاری درج میشود. همچنین دید کلی در مورد معامله را ارائه میدهد.
جزئیات درج شده در فاکتور تجاری عبارتند از:
- نام و آدرس خریدار و فروشنده
- تاریخ صدور فاکتور
- شماره فاکتور
- ارائه توضیحات کلی در مورد کالا مانند رنگ، سایز و نوع
- مقدار و وزن کالا
- واحد اندازهگیری کالا
- شرایط تحویل کالا
- شرایط پرداخت
- ارزش کل اقلام موجود در محموله
- مجموعه ارزش فاکتور
همچنین روش حمل و نقل نیز در فاکتور تجاری درج میشود. همه این اطلاعات به واضح بودن معامله کمک میکنند.
اسناد بیمه حمل و نقل
داشتن بیمه حمل و نقل برای ترخیص کالا از گمرک مهم است، زیرا احتمال خطر برای هر وسیله نقلیه وجود دارد. به این منظور بهتر است برای محموله، بیمه حمل و نقل دریافت شود. معمولا این اطلاعات در فاکتور تجاری درج خواهد شد.
ارائه لیست کالاها
ارائه لیست کالاها به همراه فاکتور تجاری و اسناد مربوط به حمل و نقل برای ترخیص کالا ضروری است. در این لیست باید همه اطلاعات مربوط به محموله به همراه رنگ، وزن و ابعاد نوشته شود.
از دیگر اطلاعاتی که باید در لیست کالاها ذکر شود، عبارتند از:
- درج تاریخ صدور
- اسناد اطلاعات مربوط به فروشنده و خریدار
- اطلاعات مربوط به شرکت حمل و نقل
- نوع بستهبندی
- شماره فاکتور باربری
- تعداد بستهها
- محتوای درون هر محموله
- وزن خالص
همچنین باید اظهارنامه ارزش گمرکی برای کالاهای مورد نظر را داشته باشید. در صورتی کالای شما ارزش زیادی دارد، داشتن اظهارنامه ضروری است. اظهارنامه برای تعیین عوارض گمرکی نیز کاربرد دارد. با ارائه همه مدارک میتوانید کالای خود را از اداره گمرک ترخیص کنید.
برای آماده سازی مجوزها با چه شرکتی مشورت کنم؟
شرایط اخذ مجوز ترخیص کالا برای خیلی از افراد پیچیده به شمار میآید، اما نگران نباشید؛ مجموعه ترخیص سنتر در تمامی مراحل اخذ مجوز ترخیص کالا همراه شما است و به شما مشاوره ارائه میدهد. مشاوران ترخیص سنتر در زمینه قوانین گمرکی و مدارک مورد نیاز آن دانش تخصصی دارند و به شما کمک میکنند تا این فرایند سخت را با کمترین زمان و هزینه انجام دهید. با دریافت مشاوره گمرکی از کارشناسان ما، پروسه صادرات و واردات به راحتی و بدون نگرانی انجام میشود. خدمات مشاوره ترخیص کالا از گمرک شامل تکمیل و بررسی مدارک گمرکی، راهنمایی درباره تعرفههای گمرکی، اخذ مجوزهای مورد نیاز، مدیریت هزینهها و مالیاتهای گمرکی، پشتیبانی و راهنمایی پس از ترخیص است. دریافت مشاور گمرکی ترخیص سنتر مزایای زیادی برای شما دارد. از جمله این مزایا میتوان به کاهش ریسک، کاهش هزینهها، افزایش سرعت در فرایند ترخیص کالا و انطباق با مقررات گمرکی اشاره کرد. برای مشاوره و اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
سوالات متداول:
1-هزینههای ترخیص کالا توسط چه کسی پرداخته میشود؟
بستگی به قرارداد فروش ممکن است فروشنده یا فرستنده، هزینه ترخیص کالا را پرداخت کند.
2-هزینههای گمرکی قبل از اقدام به ترخیص کالا مشخص میشود؟
بله، امکان برآورد هزینههای گمرکی قبل از ترخیص کالا وجود دارد. در این زمینه میتوانید از مشاوران ترخیص سنتر کمک بگیرید. مشاوران ترخیص سنتر در اسرع وقت پاسخگوی شما هستند.
3-مدت زمان ترخیص کالا از اداره گمرک چقدر است؟
مراحل ترخیص کالا از اداره گمرک احتمالا بین یک الی دو هفته طول بکشد.
4-بهترین زمان آمادهسازی مدارک ترخیص کالا چه موقع است؟
بهتر است مدارک ترخیص کالا را بلافاصله پس از ثبت سفارش خرید در کشور مبدا آماده کنید.
5-مدارک ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی چیست؟
مدارک مورد نیاز ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی، ترخیصیه، قبض انبار و بارنامه است. همچنین باید هزینههای گمرکی را پرداخت کنید.